2016. már 06.

A gerilla önéletrajzról

írta: Marcsee
A gerilla önéletrajzról

Szerintem sokan tisztában vagyunk azzal, hogy a gerilla önéletrajz nem azt jelenti, hogy megírunk egy normális, korszerű álláspályázatot (önéletrajz önértékeléssel fűszerezve+motivációs levél), hanem azt, hogy a szokásostól eltérő módon pályázunk egy állásra vagy az áhított cégnél egy pozícióra.

Tehát ha az önéletrajzunk nincs tele irreleváns információkkal, viszont a képességeink és eredményeink is benne vannak, mintegy önértékelés szerűen, a fényképünkre jól esik ránézni , megvan az arc és szemkontaktus, és a motivációs levél sallangmentesen, egyéni nyelvezettel, közhelyek nélkül tényleg arról szól, hogy miért mi vagyunk a legmegfelelőbbek az adott állásra, az még nem gerilla. Annak ellenére sem, hogy az ilyen pályázati anyag ritka, mint a fehér holló. Gerilla meg szinte nem is fordul elő piciny hazánkban. Pedig mennyire üdítő lenne, már csak egy icipicit is eltérő pályázattal találkozni. Nem kell nagy dolgokra gondolni, egészen egyszerű dolgokkal is lehet gerillázni. Persze, aki nem sajnálja rá a pénzt, vagy be tud fektetni valamennyit az állásvadászatba, annak a határ a csillagos ég.

Itt van pár példa az igazi gerilla önéletrajzra és állásvadászatra:

1.

rob1.jpg

Költséges, de mindenképpen figyelemfelkeltő és emlékezetes a különféle fogyasztási cikkek csomagolására nyomtatott önéletrajz. Például pizzás dobozra – ki ne szeretné a pizzát, főleg ebédidőben? Csokipapírra – a csokit is mindenki szereti, főleg az állandóan fogyókúrázó HR-esek. Műzlisdoboz, péksütis zacskó reggelire – de a lehetőségek száma végtelen. És ezek nem fognak elveszni az irodákban amúgy is előforduló, gyakran hatalmas papírhalmok között, mint a színes dossziéba rakott, minőségi papírra nyomtatott önéletrajz.

2.

Prezentáció formában megírt önéletrajz, amit aztán fel lehet tölteni erre szakosodott megosztókra (pl. SlideShare), amit aztán elég belinkelni vagy QR-kódolni. Érdemes nagyon kreatívnak lenni egy ilyen készítésekor, mert ha unalmasra vagy egyhangúra sikerül, akkor pont nem azt érjük el vele, mint amit szerettünk volna.

3.

facebookcv.jpg

Egyszer olvastam valahol, hogy a Facebook az új önéletrajz, és van is benne valami, mert ha a jelentkező pályázata „továbbjut” a legeslegelső szűrőn, azonnal rákeresünk az közösségi oldalon. És minden személyzetis így tesz. Szóval hatalmas ötlet eleve Facebook profil formába önteni az anyagunkat.

4.

Google AdWords hirdetés és keresőoptimalizáció használata. Egy fiatalembernek Amerikában minden vágya az volt, hogy valamelyik top new yorki kreatív igazgatónak dolgozhasson. Rájött, hogy egyik igazgató nevéhez sincsen hirdetés vagy bármi csatolva a Google keresőben, így az 5 kreatív nevéhez vett egy hirdetést, így ha bármikor valaki rákeresett a nevükre, akkor egy rövid üzenet jelent meg plusz a saját honlapja, ami akár az önéletrajzának is megfelelt, persze nem a klasszikus értelemben. Mind az öt kreatív igazgató felhívta, és végül az egyiknél kapott is munkát. Ráadásul nem is volt drága. Okos és kreatív megoldás.

5.

QR CODE - Content-rich Resume from Victor petit on Vimeo.

„Beszélő” önéletrajz QR-kód segítségével. Ez a személyes kedvencem. Egy sima A/4-es papír egyik oldalán maga az önéletrajz, másik oldalon az egészlapos fénykép, aminek a szája helyén van a QR-kód, ami egy YouTube videóra irányít. Telefonnal beolvasva a kódot elindul a videó, amin a hiányzó száj mesél magáról, mintegy helyettesítve a motivációs levelet és egy kis ízelítőt adva a nagy valószínűséggel sorra kerülő interjúról és persze magáról a jelentkezőről. Többet kellene használni az állásvadászat során a QR-kódot, mert rengeteg információt lehet egy kis kocka mögé rejteni.

 

Abban egyet értek a legtöbb hazai HR-es szakemberrel, hogy az igazi gerilla önéletrajzot nem lehet mindenhol, minden cégnél minden pozícióra alkalmazni. De nagyon sok olyan eleme van, amiket belecsempészve a hagyományos önéletrajzba, biztosan felhívja ránk a figyelmet és túlszuszakol az első szűrőn. Merjünk kreatívak lenni, eltérni a szokásostól, akár csak egy icipicikét is.

Szólj hozzá