2016. már 06.

Fénykép az önéletrajzon

írta: Marcsee
Fénykép az önéletrajzon

mrbean.jpg

 

Manapság elég nagy viták folynak arról, hogy kell-e fénykép egy önéletrajzra vagy sem. Akik ellenzik, azt mondják, hogy diszkriminációra adhat okot – ami igaz is. Akik pedig azt mondják, hogy kell, azzal érvelnek, hogy sokat elárul a jelölt személyiségéről és rengeteget hozzátesz az első benyomáshoz – ami szintén igaz.

De akár melyik oldalon is állunk a véleményünkkel, azt leszögezhetjük, hogy ma, a social média világában nem nehéz fényképet találni senkiről sem. És akkor már azt is kijelenthetjük, hogy inkább az önéletrajzon lévő képünk alapján ítéljenek meg bennünket elsőre, mint a Facebookra fellőtt tavaly nyári, Soundon félmeztelenül szeletelősről. Mert TÉNYLEG az első benyomás a legfontosabb.

És itt el is jutottunk a szubjektivitás szemlélethez. Sajnos lehet akármilyen profi módon összerakott a pályázatunk, „tiszta” a Facebook oldalunk és megnyerő a LinkedIn profilunk, a pályázatot elbíráló személy az esetek 5%-ában fog tisztán objektíven döntetni. Ezért érdemes egy jól beállított, tiszta, pozitív és professzionális fényképet csatolni, amit nem árt, ha hozzáértő készít el. Így lehet árnyalni a bíráló objektivitását, szimpátiát kelteni benne.

Szerintem szintén fontos érv a fénykép mellett, hogy megszemélyesíti a pályázót, nem csak egy betűhalmaz lesz, akire nehéz emlékezni a sok hasonló betűhalmaz közül. Mert bár a jelentkező úgy gondolja, hogy ő a tökéletes megoldás a hirdető számára, de a többi 50 – 100 konkurens is ezt gondolja, ez pedig jó eszköze az egyedi figyelemfelkeltésnek.

Persze nem mindegy, milyen a fénykép az önéletrajzon. Mert el szeretnénk kerülni, hogy akármi miatt is diszkrimináljanak bennünket, viszont professzionalizmust és pozitivitást szeretnénk sugározni. Ezért ha a következők teljesen tiltottak, ha jót akarunk magunknak:

  1. Igazolványkép
  2. Fényképből kivágott arc
  3. Nyaralós fotók
  4. Rossz minőségű, homályos, sötét képek
  5. Fura pózok, pofák

Tehát a fénykép fontos eleme a pályázatnak, de csak ha a célnak megfelelő a minősége és a tartalma. Arcot ad a tudásunkhoz, kiemelhet a tömegből.

A hetente megrendezésre kerülő Önéletrajz-turbózó tanfolyamunkon profi önéletrajz-fényképet is készítünk. Gyere el, adj esélyt magadnak!

Szólj hozzá