2016. már 23.

Nők és a karrier 2.

írta: Marcsee
Nők és a karrier 2.

Folytatjuk előző cikkünket.

happy-successful-women-art_0.jpg

Tehát mit tehetünk, ha tehetségesek, okosak vagyunk, van vezetői vénánk, egy csomó képzettségünk, aktív nyelvtudásunk és munka-tapasztalatunk is, amit nem szeretnénk csupán a háztartás-gyereknevelés tengelyre „fecsérelni”, hanem mindezt pénzzé is szeretnénk tenni?

Egy biztos, nehéz dolga van a nőknek, mert a sokrétű diszkrimináció ellen, amivel szinte nap mint nap szembesülniük kell, semmit sem tehetnek. Persze vannak különféle szervezetek és jogi fórumok, ahova lehet fordulni, de általános tapasztalat, amit felmérések is alátámasztanak, hogy nincs sok értelmük. Amíg a társadalom és a cégek vezetői nem változnak/változtatnak szélesebb körben, addig mindig is nehezebb lesz, mint a férfiaknak.

Ám vannak bizonyos stratégiai lépések, amiket ha megfogadunk, akkor sikeres karriert futhatunk be nőként is:

  1. Tervezd meg a karriered!

Ez a legeslegelső és legfontosabb lépés. Végig kell gondolni, hogy hosszú távon – 5 – 10 év múlva mit szeretnénk elérni, milyen szinten szeretnénk lenni és mennyit szeretnénk keresni. Ha a cél megvan, akkor az oda vezető utat kell megtervezni, és a megvalósulás érdekében mindent megtenni.

Mondok egy saját példát. Arra sosem gondoltam, hogy valaha vezető pozícióban embereket fogok irányítani, de azt viszonylag korán, 25 éves korom körül eldöntöttem, hogy mire betöltöm a 40-et, addigra a saját vállalkozásomban szeretnék dolgozni. Olyan sok negatív, buta és értelmetlen döntéssel és döntéshozóval találkoztam pályám elején, hogy ez volt az egy, amit bombabiztosan tudtam. Átgondoltam, hogy mi kell a megvalósításhoz, de kettő év munkatapasztalattal a hátam mögött nem tudtam pontos vázlatot felépíteni, ezért arra jutottam, hogy minden utamba kerülő lehetőséget megragadok a tanulásra, szakmai fejlődésre, szélesebb körű tapasztalatszerzésre. Így lettem a mindenkori munkám és pozícióm mellett egy gyárban belső ISO auditor, HACCP munkacsoport tag és szintén auditor, egy vállalatirányítási rendszer key usere, tiszteletbeli pénzügyi osztály tag, controller, IT oktató, mentor és még sorolhatnám. Eredmény: csodás, maximálisan kimerített karrier után lassan töltöm a 40-et és saját vállalkozásomban dolgozok.

  1. Ahogy Lenin apánk is megmondta: tanulni, tanulni, tanulni!

Azért, hogy biztosan elérjük a megálmodott karriercélunkat, elengedhetetlen a tanulás, mindent, minden mennyiségben. És itt nem csak az iskolában elsajátítható dolgokra gondolok, hanem már aktív dolgozóként is folyamatosan képezni kell magunkat a szakterületünkön, de akár azon kívül is a végső célunktól függően. És nem győzöm hangsúlyozni, hogy nem a diplomák számának a mennyisége számít, mert az 2 db felett hátránynak számítani (túlképzett).

Például ha logisztikai területen szeretne valaki magas pozícióba jutni, akkor utána kell járni (itt jön a 4. pont fontossága), hogy mik a legújabb technikák. Pár éve a Lean szemlélet volt (és a mai napig keresnek fekete öves six sigma szakértőket), és erről tudj meg minél többet, ha van elérhető tanfolyam, akkor azon vegyél részt. Költséges, de ha hosszú távra tervezünk, és nem csak sodródunk az árral, akkor mindenképpen megéri a befektetés, mert később a megszerezhető sokkal magasabb havi jövedelemmel bejön az ára.

succesfulgi.jpg

  1. Keress egy mentort!

Gyakorlati szaktudást igazi mélységeiben és szélesebb perspektívában egy mentor– vagyis például egy tapasztalt, régóta a szakmában lévő hiteles és elismert kolléga segítségével lehet igazán jól szerezni. Érdemes nyitott szemmel járni a munkahelyen, hideg fejjel ítélni – nem a pletykafészek kolléganők állításai alapján- és kiválasztani azt az embert a cégnél, aki a legalkalmasabb erre a feladatra. Multiknál könnyebb a helyzet, mert ott szélesebb körből válogathat az ember és más országokban nem feltétlenül a főnök haverjai a vezetők, akik kompetenciája az esetek többségében megkérdőjelezhető, hanem könnyű igazi vérprofi szaktekintélyekbe belefutni, akik még segítőkészek és általában jófejek is.

Mentor nélkül nehezebb és sokkal több ideig tart megszerezni az előmenetelhez szükséges tudást és tapasztalatot. Még egy saját sztori erről: hatalmas szerencsém volt mentor téren a munkába állásom első napjától kezdve. Általában 2-3 évente változott a mentoraim személye és az általuk átadott tapasztalat és tudás területe is, de mindig pont ott tudtak segíteni – ezáltal fejleszteni magam - ahol a legnagyobb szükségem volt rá. Főiskoláról kiesve első mentorom által a nagyvállalati erőviszonyokat és azok változásának hatásait ismertem meg, na meg az Excel használhatóságának sokrétűségét. Közben titkos mentoromtól elleshettem a tökéletes vezetői stílust és fogásokat. Munkahelyváltás után egy darabig nem találtam megfelelő embert, akitől tanulni lehetett volna, de nemsokára jött egy kolléganő, akitől az önismeret mibenlétét és fontosságát tanultam meg, vagyis segített magabiztossá válni és tisztán látni saját képességeimet tudásomat és az általam elvégzett munka igazi értékét. Következett egy újabb guru, aki egész magas szintre emelte Excel tudásom, valamint a vállalati rendszerek összefüggéseit is szinte reflektorral világította meg nekem. Az utolsó mentorom egy másik titkos mentor volt, akitől elleshettem a saját cég vezetésének csínját-bínját és finomságait. Visszagondolva ez mind kellett ahhoz, hogy félelem és kétely nélkül bele merjek vágni a végső célom megvalósításába.

  1. Használjuk aktívan az internetet – bátran szörfözzünk!

Hatalmas tudásbázis raktározódik a neten, amit mi nők jobban ki tudunk használni, mert a férfiak – tudományosan bizonyítottan – nagyon ritkán vallják be maguknak, ha nem tudnak valamit, és még ritkábban tesznek azért, hogy ezt a csorbát kiküszöböljék. Mi nők viszont bátran be merjük vallani, ha nem tudunk valamit zsigerből, és aztán szépen utánanézünk a neten, elolvasunk róla mindent és már jobbak is vagyunk, mint a férfiak. Ráadásul bővülnek ismereteink (2-es pont), ezáltal felértékelődünk.

Férfiaktól többet hallani azt a mondatot, ami a vezetők, de sokszor a kollégák agyában is kicsapja a biztosítékot, hogy „én ezt nem csinálom meg, mert sosem csináltam, nem tudom, hogy kell”. Ahelyett, hogy azt mondaná, oké. Utánanézne, megpróbálná, és ha ezek után sem megy, segítséget kérne. De semmiképpen sem a lepasszolást választaná. Ezekre a helyzetekre is figyelni kell, és lecsapni, elvállalni mindent. Mert a neten tényleg fent van minden. A tapasztalat, ismeretbővítés pedig nagyon fontos.

  1. Építs széles kapcsolati hálót és használd is – networking!

Azt hiszem ez az a pont, amit nem kell túlragozni, annyira magától értetődő. Ráadásul így a 21. század negyedén minden eszközünk meg van hozzá, hogy különösebb erősfeszítés nélkül építsük és használjuk kapcsolati hálónkat (szociális média). Egy dolgot kell szem előtt tartani, hogy MERJÜK használni, lépjünk ki nyugodtan a komfort zónánkból. Élvégre is veszteni valónk nincs, csak nyerhetünk vele. A férfiaknak ez könnyebben megy, mert ők nem úgy szocializálódtak, hogy foglalkozzanak vele, hogy ki mit fog gondolni róluk, nem ítélkeznek olyan gyorsan pici dolgokból, mint a nők. Viszont a nőknek fontos akár a tágabb környezet véleménye is, így nehezebben megy a kapcsolati háló kihasználása. Ismétlem magam: le azzal a komfortzónával!

  1. Használjuk ki maximálisan a kommunikációs és interperszonális képességeinket

Köztudottan a nőknek szuper a 6. érzéke, vagy virtuális letapogató rendszere, vagy hívhatjuk akárhogy. Plusz nagyon jó beszélőkével és ráható erőkkel rendelkeznek. Sajnos ezeket nagyrészt negatív célokra használják – pletyka, fúrás, intrikák stb – pedig ennyi erővel a saját szolgálatukba is állíthatnák ezt a rejtett tudást. Nem úgy kell előrébb jutni, hogy a többieket kitúrjuk, hanem úgy, hogy magunk mellé állítjuk őket és felemeltetjük velük magunkat. Ez a rejtett női képességekkel nagyon egyszerű.

  1. Szerezz tapasztalatot!

Sok, még felsőoktatásban tanuló fiatal táplál olyan ambíciókat, hogy amint elkezd dolgozni, egy-két éven belül vezető pozícióba kerül és lehetetlenül magas fizut fog havonta felmarkolni. Már az álláskeresést is így kezdik el. Volt olyan szakdolgozatát író ügyfelünk, aki egyenesen kijelentette, hogy havi x Forint alatti fizuért ki sem hajlandó reggel kelni az ágyából, szóval ne is ajánljuk neki. Mondanom sem kell, hogy körülbelül ezt az összeget én 13 év munkaviszony és 6 év vezetői gyakorlat után kaptam meg. Emlékszem, nekünk is volt olyan előadónk a főiskolán, aki szinte minden szemináriumi órán elmondta, hogy majd a suli végzetével a munkahelyünkön mi leszünk a királyok, mert nekünk friss diplománk lesz, friss tudásunk, a többi kolléga meg sík hülye lesz hozzánk képest, így a karrierünk nem ívelni fog, hanem egyenesen a hintamechanikás bőrfotelben fogunk landolni pár hónapon belül. Jól hangzott nagyon, de nem nagyon hittük el. Gyakorlat és tapasztalat nélkül ugyanis sem jó munkaerő, sem jó és hatékony vezető nem válhat senkiből sem. A rossz vezető hatását meg szerintem már mindenki megtapasztalta, mert rengeteg van belőlük. Ezért is kell sokat tapasztalni először: pár évet hangyaként, pár évet főhangyaként, szépen lassan megtapasztalni a bizonyos létra minden fokát. Egyébként is csak ezek után válhatunk jó vezetővé, mert ha a tulajdonos vagy az ügyvezető felismeri, hogy valaki jó, akkor az sokkal többet ér minden szempontból, mint a rossz, akitől nem fájdalom megválni.

Összegezve a teendőket a karrierépítéshez:

tanulni, tapasztalni, komfortzónából kilépni, pozitív légkört teremteni és mindent elvállalni.

Nem olyan nehéz ez.

 

Szólj hozzá