2016. már 07.

Nők és a karrier 1.

írta: Marcsee
Nők és a karrier 1.

working-mom.jpg

Nemrég olvastam egy cikket a Psychology Todayben a 30 feletti gyermektelen nők karrieristaként való megbélyegzéséről.  Aztán tegnap jött a hír valami rasszista nőjogi konferenciáról, ahol felszólították a magyar nőket, hogy szüljék tele az országot annyi magyar gyerekkel, amennyivel csak tudják. Erről pedig eszembe jutott vezető politikusok és közéleti szereplők hasonló felhívása a nők felé.

Mintha az olyan egyszerű lenne.

A Psyhology Today cikke arról szólt, hogy ha 30 felett nincs gyereke egy nőnek, akkor rásütik a karrierista bélyeget. A valódi okokra senki sem kíváncsi. Pedig több országban végzett kutatások alapján ennek nagyrészt az az egyszerű oka, hogy megfelelő biztonságos kapcsolat és pár nélkül az ember nem kezd el csak úgy gyereket szülni a világba. Ezt személyesen is alá tudom támasztani.

Arra meg senki sem is gondol  a nők kapcsán, hogy a karriernek és a munkának anyagi vonzata is van. Pontosabban bevételi forrás. A nők nagy része, főleg hazánkban, nem azért jár nap mint nap dolgozni, mert jobb dolga nincs, hanem mert kell az a pénz, amit ezzel megkeres.  Itt szokott az az agyamentség elhangzani, hogy keressen magának egy pasit, és megoldódik ez a problémája is. Hát nem minden férfi keres többszázezret. Egy fizuból meg nem lehet normális keretek között fenntartani egy családot. Ráadásul miért kellene a nőknek a pénz miatt bevállalni egy alárendelt státuszt? A férfiak oldaláról meg sokszor hallom, hogy jobban szeretik a jól kereső vagy tehetős családból származó nőket, akik nem akaszkodnak rájuk anyagilag. Akkor most dolgozzon a nő vagy sem? Legyen rajta sapka vagy sem? Nincs társadalmi konszenzus. A nőket így is úgyis negatívan fogják megítélni.

De nézzük meg a problémát gyerek szempontból.

Egy nő csak addig tudja építeni a karrierjét – akár tudatosan, akár nem, amíg meg nem szüli első gyerekét. Ezen a ponton tulajdonképpen „öngyilkosságot” követ el. Ha bármilyen vezető szintig eljutott, kisgyerekkel nem tud ugyan oda visszatérni, alacsonyabb szintre pedig a magasabb tapasztalata és feltehetőleg magasabb bérelvárása miatt nem fogják felvenni. Vannak csodák és kivételek, de ritka. Ha alacsonyabb szintről ment el szülni, akkor is nehezen tud majd visszamenni, mert megbízhatatlan munkavállalónak fog számítani: bármikor lebetegedhet a gyerek, nem tud túlórázni és nem tudja bevállalni a hétvégi a munkákat sem. Ráadásul, akit felvettek a helyére általában addigra jól bedolgozta magát, és inkább a kismamától válnak el vagy fokozzák még lentebb, mint a bármikor hadra fogható gyermektelen kollégáját.

you-didnt-ovulate-youre-not-pregnant2.jpg

A kívülállók ilyenkor megoldásként szokták szemforgatva bedobni a babysittert, nagymamát-nagypapát. De ezek nem megoldások, főleg hosszú távon. A nagyszülők nagyrészt dolgoznak, sokaknak egyenesen vidéken, vagy másik országban élnek, esetleg nem éppen segítőkészek. Rengeteg ilyenről hallok. Mondhatni az a ritka, ahol a nő részére elérhető mindkét részről a nagyszülő és még számíthat is rájuk. A bébiszitter meg nagy lutri, ugyan úgy hozzá kell szoktatni a gyereket és drága is. A nők pedig magasabb pozíciókban is a töredékét keresik annak, amit a férfiak.

Nézzük most azt, amikor még nincs gyerek. 30 felé közeledve ez is problémát jelent karrier szempontból. Nemrég találkoztam egy lánnyal, akit azért nem nevez ki a főnöke, merthogy már 30 felé bármikor elmehet szülni, és akkor kereshet új vezetőt az adott osztályra. De ugyan ezt hallom a 30 körüli és feletti munkakeresőktől – sőt, személyesen is tapasztaltam ezt a fajta diszkriminációt. Azért véreznek el egy interjúsorozat utolsó állomásán, mert inkább a férfit választották, mert az nem megy el 2 éven belül szülni, sőt soha. Nem akarnak egy potenciális, hosszútávra kilépőbe energiát fektetni és sűrűn új kollégát keresni sem.

Szóval a női karriernek az is betesz, ha van gyerek, az is, ha nincs. Nagy szerencse kell hozzá a rengeteg munkán felül, hogy egy normális, stabil, a bevállalt gyerek megszületése után is nagyobb áldozat és károkozás nélküli egzisztencia létrejöjjön.

Általános szemléletváltás kellene a nőkkel kapcsolatban a munkáltatók részéről. A családalapítást, gyerekszülést természetes és örömteli dolognak kellene venni, nem pedig elítélni. A gyermekes nők munkáját pedig meg kellene könnyíteni gyerekbarát irodák/munkahelyek létrehozásával. Nem lenne nagy befektetés, de többszörösen megtérülne, nagyon meghálálnák a csajok. 

Oké, de akkor mégis mit tehetnek a nők, ha a karrier is fontos a számukra? Folyt. köv.

working-mom-ftr.jpg

Szólj hozzá